1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>
kezdokep

Biztos, hogy ő, a nagy Ő? - Van -e közös jövőnk?

PDF Nyomtatás E-mail

Van-e valóban közös jövőnk?

 
Sajnos sokan pillanatnyi vágyaik kielégítése érdekében a jövőjüket áldozzák fel. Carpe diem, - mondták a régi rómaiak, azaz élvezd a napot; bővebb, szabad fordításban: szakítsd le a pillanat virágát. Jeremiás próféta a pusztulás előtt álló Jeruzsálemet könnyelmű lányhoz hasonlítja: «Ruhája szegélye piszkos; nem gondolt a jövendőre. Szörnyű mélyre süllyedt, nincs vigasztalója.»(JerSir 1,9).
 
Most ezt a hasonlatot megfordíthatjuk: a könnyelmű lány, aki a fiú unszolására odaadja a testét, mert a közvélemény hatására már nem érték számára a szüzesség, és nem gondol a jövőjére, a szép városhoz, Jeruzsálemhez hasonlít, amely előbb-utóbb a pusztító ellenség prédájává válik. Ha majd zokogni fog, mint az említett, sok zsebkendőt fogyasztó asszony, az könnyelműségének egyenes következménye lesz.

Arra kérlek, légy őszinte magadhoz, és mondd meg: gondolsz-e a jövendőre, és azzal a fiúval vagy leánnyal, akivel most együtt jársz, van-e valóban közös jövőtök. Ha van, akkor tudhatod azt is, hogy nem maradtok le semmiről, ha most még nem engedtek a test kívánságának.
A szexuális egyesülés nem olyan, mint az evés és az ivás, hiszen a másik ember sem olyan, mint egy szelet vajas kenyér, sonkás zsömle vagy dobostorta. Nem arra való a társad, hogy az éhségedet csillapítsd vele. Tudom, hogy korunk szelleme azt hirdeti: igenis, olyan. Freud, századunk nagy hatású ideológusa, azt tanítja, hogy a szexuális partner ösztöntárgy. Elhiszed? Ha igen, akkor gondolj arra (haván valaki, aki éppen tebeléd szerelmes): te most olyan vagy az ő számára, mint egy csirkecomb. Föl akar falni. És mi marad a csirkecombból? Csak a csontja. Az majd jó lesz a kutyának.
 
Az üyen - lényegében személytelen, tárgyra irányuló - kapcsolat kifosztja az embert. Nemcsak a szüzességétől fosztja meg, hanem emberi méltóságától is.
 
«De hiszen - hallom az ellenvetést - a 20. század végén élünk. Viktória királynő Angliájában persze, hogy másképpen volt. De ma, Magyarországon, a 20. század végén, hogy lehet ilyeneket mondani?» Hogy lehet? Ugyanúgy, ahogyan kétezer évvel ezelőtt lehetett. Isten Igéje abban az időben sem egyezett a közgondolkodással. 
 
«Ma mindenki azt csinálja...» - Ez az újabb ellenvetés.
 
Először is: nem mindenki. De akik nem «azt» csinálják, azok nem olyan hangosak és nem olyan feltűnőek, mint akik hagyják magukat sodortatni a korszellemtől.
 
Másodszor: mégis meg tudom érteni azokat, akik ellenségesen fogadják a Biblia radikális erkölcsi útmutatását. Hiszen valóban «ciki» lehet szépen felöltözve megjelenni olyan emberek társaságában, akik éppen a csatornából másztak ki. Korunk társadalmára csatornaszag és rothadásszag jellemző. S azt hiszem: ebből nem az a konklúzió következik, hogy akkor mi is mocskoljuk össze magunkat, kifejezve ezzel azt, hogy szeretjük ezeket a mocskosokat, egyek vagyunk velük. A logikus következtetés az, hogy Őket kell megmosdatni. Vagy legalább megmondani nekik: «Arra menjetek, ott van lehetőség egy kis zuhanyozásra és ruhacserére."
 
Boldog, aki őrzi ruháját

 
A Szentírás szerint fehér mennyegzői ruha van azokon, akik részt vesznek a Bárány mennyegzőjén, a nagy lakomán. Nyilvánvaló, hogy a fehér ruha jelkép, nem szó szerint értendő. Mit jelent ez a jelkép? Könnyen megértjük, ha Pál apostol egyik felszólítására gondolunk: öltsétek magatokra az Úr Jézus Krisztust!* (Róm 13,14). Jézus Krisztus jelleme ez a fehér ruha.
 
Ha valóban keresztyén (krisztusi) vagy, akkor Őt kell képviselned a világban. Figyelnek téged az emberek. Nem élhetsz úgy, mint a többiek, akiken nincs fehér ruha.
 
A hűség kérdését először is az dönti el, hogy van-e valóban fehér ruhád? Ha van, vigyáznod kell rá. «Boldog, aki vigyáz, és őrzi ruháját» (Jel 16,15). Nem tudok olyanokról, akik megbánták volna, hogy szűzen mentek a házasságba. Azt hiszem, ilyenek nincsenek. Olyanokkal azonban találkoztam, akik szégyenkezve mondták el, hogy hiányzott a felfedezés és az ünnep öröme a házastársukkal töltött első éjszakán.
 
Másodszor a hűség kérdését az dönti el, hogy kicsoda számodra Isten. Valóban Istened-e Ő? Mennyit számít a véleménye, amikor álmodozol, tervezel, döntesz és cselekszel? Vagy jobban befolyásol az a zaj, ami körülvesz: az Isten nélkül élő kollégák és rokonok véleménye és a tévéfilmekból áradó morál? «Boldog ember az, aki nem jár a bűnösök tanácsa szerint, nem áll a vétkesek útjára, és nem ül a csúfolódók székére, hanem az Úr törvényében gyönyörködik, és az Ő törvényéről elmélkedik éjjel-nappal. Olyan lesz, mint a folyóvíz mellé ültetett fa, amely idejében megtermi gyümölcsét, és nem hervad el a lombja.» (Zsolt 1,1-3).
 
De eldönti a hűség kérdését az is, hogy ki neked a párod. Vágyaid tárgya, a pszichoanalízis kifejezésével ösztöntárgy, aki arra kell, hogy csillapítsa az «éhségedet»? Ha az, akkor valóban nincs értelme a hűségnek. De ha a társad ő, akivel Isten ajándékozott meg, hogy együtt szolgáljatok Neki, akkor a hűség az egyetlen lehetséges út.
 
(Dr. Pálhegyi Ferenc) 
 

Kontraszt molinók

Vezérmolinó

Ne foly(t)asd!

Felnézhetek rád?

Támogatóink

Debrecen

Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola

Nyíregyháza


Kisvárda

Thumbnail image

Támogatóink

 • Rotary Club Kisvárda

  rotary
 • Opel Kisvárda
 • Pirehab Kht.

  pirehab

 • Transit Railway Zrt.
 • Nyíregyházi Főiskola

 • Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium, Templom és iskola programja

 • Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza

 • Generali - Providencia Zrt.

 • Szabolcs - Szatmár - Bereg - Megyei Önkormányzat

 • LG Magyarország

 • Kisvárda Város Önkormányzata

 • Kisvárdai Református Egyházközség


 • Vári Vill Kft.
 • Naracom Informatikai Kft.

  naracom
 • Dr. Seszták Miklós - ügyvéd, a Kontrasztkiállítás jogi képviselője

 • Agromarkt Mezőgazdasági Szaküzlet

 • Samsung Magyarország
 • Nyírzem - COOP Zrt.
 • Tiszántúli Református Egyházkerület
 • Várda Linzer Kft.
 • Bacsó István
 • SulyóKer

Szavazás

Ön meg fogja nézni a kiállítást?

 

 

 

 


  Eredmények

Látogatóink száma


Ma:
214
Összesen:323509

sexo lagarto

Erotik film